ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ :
Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής αποδεσμεύεται από το νοσοκομείο, φορώντας νάρθηκα στην περιοχή της μύτης. Εντός της μύτης τοποθετούνται γάζες, οι οποίες παραμένουν στη θέση τους για 48 ώρες, ενώ ο νάρθηκας αφαιρείται συνήθως μετά από 7 ημέρες. Η πλειονότητα του πρηξίματος και των εκχυμώσεων υποχωρούν σταδιακά σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες μετά από 3 περίπου ημέρες. Τα εξωτερικά ράμματα (εάν υπάρχουν) αφαιρούνται σε 5 με 7 ημέρες.
Το 80% περίπου του αισθητικού αποτελέσματος είναι εμφανές μετά από 3 μήνες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα σε 12 με 14 μήνες.
Παροδική αιμορραγία και ελάττωση της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου χειρουργείου, προβλήματα όμως που συνήθως υποχωρούν γρήγορα. Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι μόνιμο και τυχόν υπολειπόμενες ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν με πολύ μικρότερης έκτασης χειρουργείο υπό τοπική νάρκωση.
Μετεγχειρητικές οδηγίες
- Υπερυψωμένο κεφάλι με δύο μαξιλάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου για τις πρώτες 7 ημέρες.
- Παγωμένες κομπρέσες ή τριμμένο πάγο (σε σακουλάκι) στην περιοχή των ματιών (χωρίς να ακουμπάει στο νάρθηκα) για 72 ώρες (3 ημέρες) μετά το χειρουργείο τοποθέτησε. Βοηθά να υποχωρήσουν το οίδημα (πρήξιμο) και οι μελανιές .
- Λήψη παυσίπονου κάθε 3 με 4 ώρες, τύπου DEPON , MESULID κλπ., αν υπάρχει πόνος.
- Ελαφριά διατροφή με υγρά και σούπες για 48 ώρες, και προσοχή τις πρώτες 2 εβδομάδες να αποφεύγονται τροφές που απαιτούν υπερβολική κίνηση και προσπάθεια όπως για παράδειγμα το σκληρό μήλο.
- Πιθανή μικρή αιμορραγία τις 3 – 4 πρώτες – αλλαγή γάζας.
- Αποφυγή του δυνατού φταρνίσματος τις πρώτες 2 εβδομάδες.
- Προσοχή-προστασία της μύτη από πιθανά κτυπήματα (αγκαλιές, άνοιγμα πόρτας κλπ.).
- Απαγορεύεται το νερό στο νάρθηκα. Λούσιμο όπως στο κομμωτήριο.
- Μόλις αφαιρεθούν οι εσωτερικές γάζες, καθαρισμός της περιοχής με τη βοήθεια μπατονέτας και λίγο οξυζενέ και ένα ρινικό σπρέϋ.
- Αφαίρεση νάρθηκα συνήθως σε 7 ημέρες.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
- Αποφυγή έντονης άσκησης, γυμναστηρίου ή οτιδήποτε μπορεί να ανεβάσει πάνω από 100 παλμούς/λεπτό το ρυθμό της καρδιάς για 2 εβδομάδες. Μετά την 3η εβδομάδα, σταδιακά, μπορεί κανείς να επανέλθει.
- Προσοχή μη τραυματιστεί η μύτη για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
- Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση γυαλιών για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
- Προστασία του ευαίσθητου δέρματος της μύτης για 6 μήνες με αντηλιακό SPV 15 και τις πρώτες μέρες προσεκτικός καθαρισμός με ενυδατική κρέμα.
- Πιθανό αίσθημα μουδιάσματος της κορυφής της μύτης αλλά και κάποιου από τα μπροστινά δόντια είναι φυσιολογικό και βελτιώνεται με τον καιρό.
- Οίδημα της μύτης έως και 12 μήνες.
- Πιθανή αίσθηση «σκληρότητας» και δυσκαμψίας της μύτης, ειδικά όταν κάποιος χαμογελά. Βελτιώνεται με τον καιρό.
- Πιστή και συνεπής τήρηση των οδηγιών του χειρουργού για τη χρήση φαρμάκων, αλλαγών, καθαρισμών κλπ.
- Εάν εμφανιστεί ναυτία, εμετός, εξάνθημα, δυσκολία στην αναπνοή ή πυρετός πάνω από 38οC συστήνεται άμεση επικοινωνία με το γιατρό.
Πλαστική ρινικού διαφράγματος – Δυσλειτουργία ρινικής βαλβίδας
Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, η μύτη θα πρέπει να «λειτουργεί σωστά», γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια «αισθητική και λειτουργική» ρινοπλαστική.
Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην αναπνοή είναι:
Α. Το στραβό ρινικό διάφραγμα
Β. Οι ρινικές βαλβίδες
Γ. Οι υπερτροφικές κόγχες
Α. Αίτια στραβού διαφράγματος:
⁃ Ένα χτύπημα (σε άθλημα, παιδική ηλικία κτλ.).
⁃ Κληρονομικότητα.
Ο ασθενής παραπονείται για
⁃ Δυσκολία στην αναπνοή σταθερά και πάντα από την ίδια πλευρά (της σκολίωσης).
⁃ Πονοκέφαλο.
⁃ Κούραση κατά την άσκηση.
⁃ Αίσθημα ξηρότητας στο στόμα, φάρυγγα.
Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά ( ρινοσκόπηση κτλ.) τον ασθενή για να διαγνώσει τις πιθανές δυσλειτουργίες. Το διάφραγμα αποτελεί την χόνδρινη μεμβράνη που χωρίζει στα δύο τη ρινική κοιλότητα σε δύο ρινικούς θαλάμους που καλύπτονται από βλεννογόνο και καθώς ο αέρας εισέρχεται στη μύτη υγραίνονται, θερμαίνονται και καθαρίζονται από ξένα σωματίδια.
Το διάφραγμα πολύ συχνά παρεκκλίνει από τη μια ή την άλλη πλευρά προκαλώντας ρινική δυσχέρεια. Η παρέκκλιση αυτή κάποιες φορές επηρεάζει την αισθητική εικόνα της μύτης (στρίβει προς τη μια πλευρά) και άλλες όχι. Η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος συχνά γίνεται με τη χρήση ειδικών χόνδρινων μοσχευμάτων (spreader grafts) που σαν δοκάρια υποστηρίζουν το διάφραγμα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την έσω ρινική βαλβίδα (σημείο όπου σκοντάφτει το διάφραγμα με τους άνω πλάγιους χόνδρους και πρέπει να είναι >15).
Υπερτροφικές κόγχες
Οι υπερτροφικές κόγχες μπορούν να μειωθούν με διάφορες τεχνικές όπως καυτηριασμός, μικροκατάγματα κτλ.