Η αποκατάσταση είναι πλέον ευκολότερη συγκριτικά με το παρελθόν:
-Πληθώρα πολύ καλών αποτελεσμάτων.
-Καλύτερες και ασφαλέστερες τεχνικές, αλλά και υλικά (expanders με ενσωματωμένη βαλβίδα).
-Ο ιατρικός κόσμος (χειρουργοί μαστού κλπ.) έχει κατανοήσει πλέον ότι η επέμβαση αυτή δεν προκαλεί μεταστάσεις ούτε αποκρύπτει τυχόν τοπική υποτροπή, και δεν αντιτίθεται σ’ αυτήν.
Η αποκατάσταση μαστού μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
- Αποκατάσταση με διατατήρες δέρματος (tissue expanders) και ενθέματα. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αποκατάστασης καθώς είναι απλούστερος και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή (80% περίπου των ασθενών).
- Αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς (δηλαδή από το ίδιο το σώμα της ασθενούς) και κρημνούς (πλατύς ραχιαίος ή ορθός κοιλιακός μυς).
Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως αφού τελειώσουν οι θεραπείες (π.χ. ακτινοβολία, χημειοθεραπεία) και θεωρείται ότι η ασθενής έχει ιαθεί.
- Συνδυασμός των ανωτέρω, καθώς επίσης και προσθήκη λίπους, ιστού ο οποίος είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα και βοηθά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί ακτινοβολία, η οποία προκαλεί «σκλήρυνση» στο δέρμα.
Σε περίπτωση της αποκατάστασης του μαστού με πλατύ ραχιαίο μυ, που είναι και ο πιο συνηθισμένος, χρειάζεται επιπλέον δέρμα, είτε λόγω εκτεταμένης αφαίρεσης και μεγάλου ελλείμματος είτε λόγω της ανάγκης επίτευξης συμμετρίας. Ο πλατύς ραχιαίος μυς με μια νησίδα δέρματος μεταφέρονται μέσω ενός περάσματος κάτω από το δέρμα της μασχάλης στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και δημιουργούν μια θήκη για να τοποθετηθεί η πρόθεση ή ο διατατήρας. Η μέθοδος αυτή προτιμάται συνήθως σε περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία στο δέρμα το πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος.
Τέλος, σε περίπτωση αποκατάστασης με ελεύθερο κρημνό (Diep Flap), δεν χρησιμοποιείται ένθεμα. Τμήμα δέρματος και λίπους αφαιρούνται από την κοιλιά και μεταφέρονται στη δότρια περιοχή (μαστός), όπου διατηρούνται ζωντανά μέσω μιας μικροχειρουργικής αναστόμωσης των αγγείων της δότριας και της λήπτριας περιοχής με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Η επέμβαση αυτή έχει διάρκεια περίπου 5 – 6 ώρες και απαιτείται παραμονή στην κλινική για 5 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και παράλληλα επιτυγχάνεται ταυτόχρονη αισθητική βελτίωση στην περιοχή της κοιλιάς, αφού η αφαίρεση του ιστού ακολουθείται από μια κοιλιοπλαστική.
Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στον άλλο μαστό με σκοπό την επίτευξη της όσο το δυνατόν καλύτερης συμμετρίας.